Okulumuz Mezunlarının Elde Ettiği Avantajlar ve Kariyer Basamakları

Okulumuz Mezunlarının Elde Ettiği Avantajlar ve Kariyer Basamakları

08.02.2021 1813

 

Mesleki ve Teknik Eğitimin Amacı, Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir. 

Okulumuzda da bu amaç doğrultusunda her sene,

Bilişim Teknolojileri,

Makine ve Tasarım Teknolojisi,

Moda Tasarımı Teknolojisi,

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme,

Ulaştırma Hizmetleri

Alanlarından mezunlar vermektedir. Mezunlarımız okulumuzdaki eğitim ve öğretim hayatı boyunca elde ettiği kazanım ve deneyimlerin yanında kariyerinde kullanabileceği birçok belgeye ve avantaja sahip olmaktadır.  

Bu Avantaj ve Belgeler;

1) Anadolu Meslek Programı veya Anadolu Teknik Programından Diploma13-02-2021

 Bu diplomayla alanlarında aldıkları eğitimi belgeleyerek Ortaöğretim mezunlarına verilen tüm haklardan yararlanırlar, aynı zamanda Teknisyen ünvanını almaya hak kazanırlar.

2) İşyeri açma Belgesi

Bir işyeri açmak için gerekli olan işyeri açma belgesi ile mezunlarımız alanları ile ilgili işyeri açabilirler.

3)Usta Öğreticilik Belgesi

Bu belgeye sahip mezunlar, Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler tarafından açılan ücretsiz kurslar, özel kurslarda eğitici olarak görev alabilir, mesleklerinde yanlarında çırak öğrenci çalıştırabilirler.

4) Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge

Bu belge ile mesleki ve Teknik Eğitim krumundan aldıkları dersleri belgeleyerek, gerekli durumlarda kBullanabilirler.

 13-02-2021

 5) EUROPASS Sertifika Eki,

Europass Sertifika Eki işveren ve eğitim kurumlarının mesleki eğitim yeterliliğinizi daha kolay anlamalarına yardımcı olacak bilgiler içeren bir belgedir.

Yurt dışında bir iş veya kursa başvurusu yaptığınızda aldığınız eğitimi belgelemek bazen zor olabilmektedir. EUROPASS sertifika işte bu konuda yardımcı olabilmektedir.

Tüm mezunların almaya hak kazandıkları bu belge, aldıkları eğitimi yurt dışında belgeleyebilmelerini sağlamaktadır.

 

 13-02-2021

6) KOSGEP Desteği 

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ile yapılan protokol kapsamında kendi iş yerini açan mesleki eğitim mezunlarına, KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.

Mezunlarımız, alanları ile ilgili kendi işyerlerini açarken başvuru koşullarını sağlamaları halinde KOSGEB'e başvurarak bu destek paketlerinden yararlanabilmektedirler.

 

 

 13-02-20217) Önlisans Programlarına Ek Puan

2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 45. maddesi; d. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir önlisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara bu fıkranın (b) bendine göre hesaplanan ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir.

Şu andaki uygulamada ,Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) de TYT Puanı hesaplanan tüm ortaöğretim kurumlarıı mezunlarının Ortaöğretim Başarı Puanları ( Diploma Notu 5 ile çarpılarak hesaplanır), 0,12 ile çarpılarak TYT puanına eklenir. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına ise alanlarının devamı niteliğnde olan 2 yıllık Önlisans Programlarına yerleşmede, okuldan gelen bu puana ek olarak ortaöğretim başarı puanının 0,06 ile çarpımından elde edilen ek bir puan daha eklenir.  Bu durum mezunlarımızın 2 yıllık programlara yerleşmelerinde avantaj elde etmelerini sağlar.

Ek Puanın hesaplanmasıve Mezunlarımızın hangi bölümlerde ek puan aldıklarını öğrenmek için sitemizde Rehberlik kısmında yer alan Meslek Rehberini incelemenizi tavsiye ederiz. Meslek Rehberine ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ.

 

 

8) Teknoloji/Turizm/Sanat Tasarım Fakültelerinde M.T.O.K. Kontenjanları

13-02-2021


Yüksek Öğretim Kurulunca hazırlanarak ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  Kılavuzu' na göre; Meslek ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları-M.T.O.K. ) kontenjan ayrılmıştır. Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisiliği, Makine Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği gibi popüler alanları da içeren mühendisliklere yerleşebilmek için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu MTOK kontenjanlarına sadece Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının ilgili alanından mezun olan öğrenciler tercih edebilmektedir. Bu durumda sınırlı sayıda adayla yarıştıkları için mezunlarımıza büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Bir örnek verecek olursak, Yükseköğretim YKS Yerleştirme Sonuçlarına göre Gazi üniversitesi Teknoloji fakültesinde Bilgisayar Mühendisliği Programı genel kontenjanına ( Tüm Liselerden Mezun olan öğrenciler tercih edebiliyor) en son yerleşen öğrencinin puanı 454,42197, başarı sırası 50.737 iken MTOK kontenjanına (Sadece Mesleki ve Teknik Eğitimin ilgili alanlarından mezun olanlar tercih edebiliyor) en son yerleşen öğrencinin 355,53419, başarı sırası 151.184 olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi aynı üniversite, aynı fakülte, aynı program olmasına rağmen aralarında yaklaşık 100 puan ve 100.000 kişilik bir fark oluşmuştur.

Mezunlarımızın hangi MTOK bölümlerini tercih edebildiklerini ve bu bölümlerin taban puanlarını öğrenmek için sitemizde Rehberlik kısmında yer alan Meslek Rehberini incelemenizi tavsiye ederiz. Meslek Rehberine ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ.

Kaynak: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/