BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI M.T.O.K. BÖLÜMLERİ

13.03.2017 26264

13-03-2017

 

Sevgili öğrenciler, Teknoloji/Sanat ve Tasarım/Turizm Fakültelerindeki lisans programlarının iki tür kontenjanı vardır.

1. Genel Kontenjan: Bu bölümleri tüm adaylar tercihlerinde gösterebilirler. Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan bir öğrenci bu bölümleri tercih etmesi durumunda  0,12 AOBP'li puanı kullanılır ve tüm adaylar arasında yarışır.

2. M.T.O.K. Kontenjanı: Bu bölümleri yalnızca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler tercih edebilirler.

M.T.O.K. bölümlerine meslek lisesi öğrencileri eğer alanlarına uygun ise 0,12 AOBP'li puanlarıyla yerleşirler.  Yani ek puan alamazlar. Ancak yalnızca kendileri gibi meslek lisesi çıkışlı adaylardan ilgili alanlardan mezun olan adaylarla yarışarak bu bölümlere yerleştirilirler. Bu durum da sınırlı sayıda adayla yarıştıkları için büyük bir avantaj sağlar. M.T.O.K. Kontenjanı bölümlerini normal lise çıkışlı adaylar tercihlerinde gösteremezler.

ÖRNEK AOBP HESAPLAMASI:

Diploma notu 80 olan bir Bilişim Teknolojileri Alanı Mezunu öğrencinin tercih ettiği tüm lisans puanlarında aşağıdaki yerleştirme puanı kullanılır:

OBP: 80 x 5 = 400

400 x 0,12 = 48 

(EA,SÖZ,SAY,DİL PUANI) + 48 = Yerleştirme Puanı (Alanı içindeki ve dışındaki tüm lisans bölümlerini tercih ettiklerinde kullanılacak puan)

Teknoloji/Sanat ve Tasarım/TurizmFakületerinde genellikle M.T.O.K kontenjanlarından giren öğrencilere Matematik, Fizik vb. derslerden 1 Yıl hazırlık sınıfı uygulaması yapılır. Bazı üniversiteler hazırlık sınıfı için muafiyet sınavı yapabilir. Eğer öğrenci bu sınavdan başarılı olursa direkt olarak 1. sınıftan eğitimine başlayabilir.

Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan bir öğrenci aşağıdaki tablodaki M.T.O.K. bölümlerini tercih ederse bu avantajı elde eder. 

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI MEZUNLARININ M.T.O.K KONTENJANLARI
BÖLÜM ADI YKS PUAN TÜRÜ ÖĞRENİM SÜRESİ BÖLÜM TANITIMI TABAN PUANLARI
Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4 tıklayınız tıklayınız
Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4 tıklayınız tıklayınız
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K) SAY 4 tıklayınız tıklayınız
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4 tıklayınız tıklayınız
Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4 tıklayınız tıklayınız

Kaynak: https://www.osym.gov.tr/