Makina Teknolojisi Alanı

Makina Teknolojisi Alanı

08.05.2013 11459

MAKİNA TEKNOLOJİSİ

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedefler. Bu teknoloji alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. 10. sınıf sonunda alan içinde dal seçimi yapılır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

  • Endüstriyel Kalıpçılık
  • Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
  • Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
  • Makine Bakım Onarımı
  • Bilgisayarlı Makine İmalatı
  • Mermer İşleme

Endüstriyel Kalıpçılık

Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişiler yetiştirir.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

Model imalat resmini çizen, malzeme, dökümcülük, ahşap, metal, termoset plastiklerin işleme ve şekillendirme ve bunları işleyecek tezgah ve makineleri kullanım bilgisine sahip, prototipleri yapan, seri üretim ve hızlı prototip teknolojilerini kullanarak modelleme ve maça sandıkları yapabilen, bilgisayar kontrollü ve mekanik tezgahları güvenli olarak kullanarak her türlü modellemeyi yaparak seri üretime hazır hale getiren, makinelerin periyodik bakımını yapabilen ve basit arızalarını gideren niteliklikişiler yetiştirir.

Bilgisayar Destekli Makina Ressamlığı

Endüstriyel üretimde; imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişiler yetiştirir.

Makina Bakım Onarımı

Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişiler yetiştirir

Bilgisayarlı Makina İmalatı

Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişiler yetiştirir.

Mermer İşleme

Ocaktan blok mermeri çıkararak istenilen ölçülerde işleyebilen, mermerden estetik ürünler, mozaik eskitme yapabilen ve mermercilikte kullanılan her türlü makine ve aletleri güvenli kullanarak bunların periyodik bakımlarını yapabilen nitelikli kişiler yetiştirir.