YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)

08.03.2017 8765

 

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)

Yükseköğretim kurumları sınavı 3 oturum 2 basamaktan oluşan bir sınav sistemidir. Sınav Haziran ayında bir hafta sonunda yapılacaktadır. 

Adaylar Cumartesi sabah Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan 120 soruluk Temel Yeterlilik Testine girecekler.

Pazar Sabahtan da  Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan Toplam 160 Soruluk Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal Sınavına (2. Oturum) gireceklerdir. 

Dil Puanı hesaplanmasını isteyen adaylar da Pazar günü öğleden sonra 80 Sorudan oluşan Yabancı Dil Sınavına gireceklerdir. 

Sınav Başvuru Tarihleri Ve Ücretleri

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Başvuru Tarihleri : Başvurular Genellikle Şubat - Mart aylarında yapılmaktadır.  (Başvuruları TC Kimlik Kartı olanlar e-devlet şifreleri ile kendileri yapabileceklerdir. Eğer yeni kimliğiniz ve e devlet şifreniz yoksa okulumuzda ilgili müdür yardımcısına başvurarak başvurunuzu yapabilirsiniz)

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) Tarihi,

Sınav Saati ve Sınav Süresi :  Haziran   (Cumartesi), 10.15, 165 dakika

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Tarihi,

Sınav Saati ve Sınav Süresi :  Haziran   (Pazar), 10.15, 180 dakika

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) Tarihi,

Sınav Saati ve Sınav Süresi : Haziran (Pazar), 15.45, 120 dakika

YKS Sınav Ücretleri (TYT/AYT/YDT Her Biri İçin) : Ösymce belirlenen sınav ücretleri ödenir

Geç Başvuru Günü : başvuru tarihlerini kaçıran öğrenciler için son başvuru tarihinden yaklaşık 10 gün sonra 1-2 gün geç başvuru aşaması açılabilmektedir. Bu tarihler için YKS klavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz. (Sınav ücreti aynı gün ödenmelidir.)

Geç Başvuru Günü Sınav Ücretleri (TYT/AYT/YDT Her Biri İçin) : Geç Başvuru Günlerinde yapılan başvurularda Başvuru Ücreti, %50 artırımlı olarak Geç Başvuru Günlerinde ödenmelidir. 

Sınav üvretinin yatırılabileceği bankalar ve ödeme yöntemleri için YKS Kılavuzunu incelemeniz gerekmektedir.

 

 

 

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT)

 

İki aşamalı yükseköğretime kurumları sınavının birinci aşaması; "Temel Yetenekler Testi" (TYT)dir.

Bu sınav Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden oluşmaktadır ve  toplam 120 soru vardır ve verilen cevaplama süresi 165 dakikadır. TYT'de tek cevap kâğıdı ve tek soru kitapçığı kullanılır. Tüm adaylar bu sınava girmek mecburiyetindedir.

 

TYT'deki Soru Sayıları ve Konu İçerikleri

TYT'de Türkçe testinde 40 soru,  Sosyal Bilimler testinde 20 soru ( Tarih-5, Coğrafya-5, Felsefe-5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-5), Temel Matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri testinde  20 soru(Fizik-7, Kimya-7, Biyoloji-6) vardır.

Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.

Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir. 

 Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları; Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecektir.

 

TYT'nin içeriği nedir?

TYT yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almaktadır. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle kapsayıcı bir niteliğe sahip olup bütün adaylar için fırsat eşitliği sunmaktadır.  TYT, yıllardır eleştirilen ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir.

TYT, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgi ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar. Dil ve Matematik, bütün bilim alanlarının ortak ifade aracıdır. 

 

TYT'deki Puan Türü

TYT'de  her adayın sadece bir puanı hesaplanacaktır. Bu puan, Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı)'dır.

TYT ile 100 - 500 puanı arasında bir puan alınabilecektir.

 TYT Puanın hesaplanabilmesi için,

Adaylar TYT puan türünde, puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe ve Temel Matematik testlerinin en az  birisinden 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. Aksi halde adayların TYT puanı hesaplanmayacaktır. Yani TYT Puanının hesaplanabilmesi Türkçe veya Temel Matematik testilerinin birinden en az 0,5 (yarım) netinizin olması gerekir.

 

TYT Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?

TYT sonucunda 100 - 500 puan arasında bir puan türü hesaplanacaktır.  Y-TYT puanı sınavdan aldığınız puana, ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayı ile elde edilen puanın eklenmesi ile elde edilecek puandır. Önlisans (2 yıllık) Tercih işlemlerinde bu puan kullanılmaktadır Ortaöğretim Başarı Puanının hesaplanma yöntemi sayfanın sonunda anlatılmıştır.

Puanı hesaplanan tüm adaylar ,  meslek yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir ve Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilme hakkı bulunacaktır.

Puanı hesaplanmayan adayların AYT ve DİL puanları hesaplanmayacaktır. Yani matematik veya türkçe testlerinden birinden en az yarım netiniz olmaz ise AYT ve DİL sınavlarında soruların hepsini cevaplandırsanız bile puanınız hesaplanmayacaktır ve herhangi bir yükseköğretim kurumuna tercih yapamayacaksınız.

 

SÖZEL, EŞİT AĞIRLIK, SAYISAL VE YABANCI DİL TESTLERİ

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavını ikinci basamağı da Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Yabancı Dil Testleridir.

 

Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal Sınavı (2. Oturum)

Bu Sınav, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testleri 160 sorudan oluşup 180 dakika süresi olan bir sınavdır. Bu sınav Pazar günü sabah  yapılacaktır.

 

 

 

SORU SAYILARI VE TEST İÇERİKLERİ
TEST ADI TEST İÇERİĞİ SORU SAYISI TOPLAM SORU SAYISI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI - SOSYAL BİLİMLER-1 TESTİ Türk Dili ve Edebiyatı 24 40
Tarih - 1  10
Coğrafya - 1  6
MATEMATİK TESTİ Matematik 40 40
SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİ Tarih - 2 11 40
Coğrafya - 2 11
Felsefe Gurubu (Felsefe, Mantık, Sosyoloji, Psikoloji) 12
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6
FEN BİLİMLERİ TESTİ Fizik 14 40
Kimya 13
Biyoloji 13

 

2. Oturuma (Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal Sınavı´na) Kimler Girebilir?

2. Oturuma tüm adaylar girebilir. Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Puanlarıyla öğrenci alan Lisans (4 Yıllık) bölümlerini tercih etmek isteyen tüm adayların 2. oturuma girmeleri gerekmektedir. Bu sınav sonucunda öğrencilerin Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal olmak üzere 3 farklı puan türü hesaplanır.

 

Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal Puanları Nasıl Hesaplanır?

2. oturuma giren öğrencilerin çözdükleri testlere göre TYT sınavı ile birleştirilerek Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Puanları Hesaplanır.

Sözel Puanı hesaplanması için öğrencilerin çözmesi gereken testler; TYT + Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi + Sosyal Bilimler-2

Adaylar sözel puan türünde, puanlarının hesaplanabilmesi için TYT´de puanınız hesaplanmış olması ve  AYT'de  Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerinin en az birinden  0,5 ham puan almaları gerekmektedir. Aksi halde adayların sözel puanı hesaplanmayacaktır. Yani Sözel Puanının hesaplanabilmesi TYT puanınınızın olması ve AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerinin en az birinden en az 0,5 (yarım) netinizin olması gerekir. 

Eşit Ağırlık Puanı hesaplanması için öğrencilerin çözmesi gereken testler; TYT + Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi + Matematik

Adaylar Eşit Ağırlık puan türünde, puanlarının hesaplanabilmesi için TYT´de puanınız hesaplanmış olması ve AYT'de  Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 ve Matematik testlerinin en az birinden 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. Aksi halde adayların eşit ağırlık puanı hesaplanmayacaktır. Yani Eşit Ağırlık Puanının hesaplanabilmesi TYT puanınınızın olması ve AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 ve Matematik testlerinin en az birinden en az 0,5 (yarım) netinizin olması gerekir. 

Sayısal Puanı hesaplanması için öğrencilerin çözmesi gereken testler; TYT + Matematik + Fen bilimleri

Adaylar sayısal puan türünde, puanlarının hesaplanabilmesi için TYT´de puanınız hesaplanmış olması ve  AYT'de  Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin en az birinden 0,5 ham puan almaları gerekmektedir. Aksi halde adayların sayısal puanı hesaplanmayacaktır. Yani Sayısal Puanının hesaplanabilmesi TYT puanınınızın olması ve AYT'de ise Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin en az birinden en az 0,5 (yarım) netinizin olması gerekir. 

*** Bu sınav sistemine göre öğrencilerin hedeflerine göre testleri çözmeleri ve süresini ona göre kullanmaları hedeflenmiştir. Örneğin, Sayısal Puanla tercih yapacak öğrencilerin 2. oturumda çözecekleri Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler - 2 testinden çözecekleri soruların hiç bir katkısı olmayacaktır. O yüzden öğrencilerin hedeflerini belirleyip çalışmalarını ona göre yapmaları ve testleri de ona göre çözmeleri öğrencilerin faydasına olacaktır. Eğer öğrenci kararsızlık yaşar ve 2 puan türünün de olmasını isterse o puan türüne ait testi de çözmesi gerekmektedir. Örneğin, hem sayısal hem eşit ağırlık puanı olmasını isteyen öğrenci; Matematik, Fen bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 testlerini çözmeleri gerekmektedir.

 

Testlerin Puan Türlerine Katkıları Nedir?

Sözel Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%30) + Sosyal Bilimler-2 Testi (%30)

Sayısal Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + Matematik Testi (%30) + Fen Bilimleri Testi (%30)

Eşit Ağırlık Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%30) + Matematik Testi (%30)

 

Yabancı Dil Sınavı (3. Oturum)

 

Bu Sınav, Yabancı Dil Testinden oluşan 80 soruluk bir sınavdır. Sınav süresi 120 dakikadır. Sınav pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.

 

 3. Oturuma (Yabancı Dil Sınavı´na) Kimler Girebilir?

2. Oturuma tüm adaylar girebilir. Dil Puanıyla öğrenci alan Lisans (4 Yıllık) bölümlerini tercih etmek isteyen tüm adayların 3. oturuma girmeleri gerekmektedir. Bu sınav sonucunda öğrencilerin Dil puanı  hesaplanır.

 

Dil Puanı Nasıl Hesaplanır?

3. oturuma giren öğrencilerin Dil Puanları Hesaplanır.

Dil Puanı hesaplanması için öğrencilerin çözmesi gereken testler; TYT + Yabancı Dil Testi

 

Testlerin Puan Türlerine Katkıları Nedir?

Dil Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + (Yabancı Dil Testi  %60)

 

Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Yabancı Dil Puanları Nasıl Kullanılacaktır?

Adayın girdiği TYT, 2. Oturum ve 3. Oturum sınavlardan çözdükleri sayılara göre Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve Dil Puanları hesaplanacaktır.

Adaylar bu sınavlar sonucunda 100 - 500 puan arasında bir puan alacaklardır. Puanların hesaplanmasında yukarıda belirtilen katkılar etkili olacaktır. Adayların Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının hesaplanabilmesi için TYT puanının hesaplanması gerekmektedir. 

TYT puanı hesaplanması koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının hesaplanması durumunda , ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı hesaplanan tüm adaylar tercih etme hakkına sahip olacaklardır

Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı hesaplanması durumunda Sözel Yerleştirme Puanı (Y- SÖZEL), Eşit Ağırlık Yerleştirme Puanı (Y- EA),Sayısal Yerleştirme Puanı (Y-SAY) puanları hesaplanacaktır.  Y- SÖZEL, Y- EA, Y-SAY puanları sınavdan aldığınız puana, ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayı ile elde edilen puanın eklenmesi ile elde edilecek puandır. Lisans (4 yıllık) Tercih işlemlerinde bu puanlar kullanılmaktadır Ortaöğretim Başarı Puanının hesaplanma yöntemi aşağıda anlatılmıştır.

 

Sayısal Puanı ile; İstatistik, Aktüerya, matematik, Fen Bilgisi Öğretmenliği, kimya, fizik, Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, Elektrik-Elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, gıda mühendisliği ve mimarlık gibi bölümler  tercih edilebilir.

 

Eşit Ağırlık Puanı ile; İşletme, İktisat, Ekonomi, Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Hizmet gibi bölümler  tercih edilebilir.

 

Sözel Puanı İle;  Radyo, Sinema, TV, Halkla İlişkiler, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı gibi bölümler tercih edilebilir.

  

4 YILLIK BÖLÜMLERE AİT PUAN TÜRLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

 

BAŞARI SIRASI NEDİR?

 TYT Başarı sırası: Adayın ilgili yıldaki TYT sınavına giren adaylar arasında kaçıncı sırada olduğunu gösteren sıradır. Başarı sırası en yüksek puan alan öğrenci 1 olmak üzere başlar ve devam eder.

 

AYT Başarı sırası: Adayın ilgili yıldaki  AYT sınavına giren adaylar arasında kaçıncı sırada olduğunu gösteren sıradır. Başarı sırası en yüksek puan alan öğrenci 1 olmak üzere başlar ve devam eder.

Tercih işlemlerinde başarı sırasına dikkat ederek yapmanız son derece önemlidir. Çünkü sınavın zorluk derecesine göre her yıl başarı sıralamaları değişebilmektedir. Örneğin geçen sene 240 puan 250 000 inci sıradayken bu sene 240 000 inci sırada olabilir. Tercih etmek istediğiniz bölüme bir önceki sene en son yerleşen kişinin başarı sırasına referans alarak tercih yaparsanız daha sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.

*** Bazı bölümlerden düşük  başarı sıralaması şartı vardır. Bu bölümler  Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programları'dır. Bu bölümlere ait başarı sıralamaları şartı aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

11-03-2022

 

 

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) VE AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (AOBP) NEDİR?

 

OBP: 250 – 500 arasında değer alan, ortaöğretim bitirme notlarının (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak elde edilen puandır.

50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

AOBP: OBP'nin katsayılarla çarpılarak elde edilen puandır. Bu puan yerleştirme puanlarınız hesaplanırken: TYT, EA, SÖZ, SAY, DİL puanlarınıza eklenir.

 

Herhangi bir Lisans programını tercih etmeniz durumunda, ilgili EA, SÖZ, SAY,DİL  puanlarınıza, OBP´nizin 0,12 ile çarpımından elde edilecek puanın  (AOBP) toplanması sonucunda oluşan Yerleştirme Puanı kullanılacaktır. 

Örnek:

    Diploma notu 80 olan bir öğrencinin herhangi bir bölümü tercih etmesi durumunda aşağıdaki yerleştirme puanı kullanılır:

OBP: 80 x 5 = 400

400 x 0,12 = 48 

AOBP       =   48

 

(TYT, EA, SÖZ, SAY, DİL puanları) + 48 = Yerleştirme Puanı kullanılır.

***TYT puanı sadece Önlisans (2 yıllık) bölümlerini tercih ederken kullanılır.

 

Herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olan öğrenciler, alanlarının devamı niteliğinde olan önlisans (2 Yıllık) bölümleri tercih etmesi durumunda ilgili TYT puanına, OBP´sinin 0,12 ile çarpımından elde edilecek puan ile 0,06 ile çarpımından elde edilecek ek puanın toplanması sonucunda oluşan Yerleştirme Puanı kullanılacaktır. 

 

Örnek:

     Diploma notu 80 olan bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olan  öğrencinin alanlarının devamı niteliğinde olan önlisans (2 Yıllık) bölümleri tercih etmesi durumunda aşağıdaki yerleştirme puanı kullanılır:

OBP: 80 x 5 = 400

400 x 0,12 = 48 

400 x 0,06 = 24 (ek puan)

AOBP       =   48 + 24 = 72

 

(TYT) + 72 = Yerleştirme Puanı kullanılır.

 

*** Kendi alanının devamı niteliğinde olmayan önlisans bölümleri ve tüm lisans bölümlerini tercih edilmesi durumunda (0,06 ile çarpılarak elde edilen) ek puandan yararlanılamaz. sadece 0,12 ile çarpılarak elde edilen puandan yararlanılabilir. Bu yüzden kendi alanındaki programları tercih etmesi önemli bir avantaj yakalamasını sağlayacaktır.

 

*** Bu bilgiler, Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzundan faydalanılarak hazırlanmıştır.

Kaynak: www.osym.com.tr