MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

03.04.2017 575

Programın Amacı:

Bu bölümün ilk amacı; malzemeleri kullanılabilir son ürünlere dönüştürebilmektir.

Makine ve makine elemanlarının tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, sistemler arası ilişkiyi kuran ve test eden Makina Mühendisliği'dir. Bu ürünlerin tasarım, malzeme seçimi, kalite kontrolü, üretim planlaması, nakliye, çalışanların denetimi ve ekonomik analizi hesap edilip nasıl üretileceği üzerinde çalışan üretim mühendisliği bölümüyle birleşimine  Makine  ve  Imalat mühendisliği bölümü denilmektedir.

Çalışma Alanları:

Mezunlar, bir ürünün tasarımından başlayıp ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. Ürün geliştirme, kalite kontrol, üretim, montaj bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca tasarımı ve yürütülmesinde görev alabildikleri gibi tüm üretim bölümlerinin idaresinde de görev alabilirler.

Bölüm mezunların çalışabileceği sektörlerden bazıları, mühendislik ofisleri, araştırma geliştirme laboratuarları, otomotiv sanayi, imalat sanayi, inşaat sektörü, kimya sanayi, enerji, tekstil sektörü ve seramik sektörü sayılabilir.

 İş İmkanları

Günümüz Türkiye'sinde imalat sektörünün istenen düzeye ulaşabilmesi için birçok sektörde bu süreçleri tasarlayabilecek ve uygulayabilecek imalat mühendislerine ihtiyaç vardır. İmalat mühendisleri imalat sistemlerinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi yanında, ürün geliştirme, kalite kontrol ve üretim bölümlerinde çalışabilirler. İmalat mühendisleri tüm üretim bölümlerinin idaresinde görev alabilir veya kısa bir çalışma döneminden sonra yönetim kademelerine aday olabilirler. Örneğin, bir İmalat Mühendisinin sektörde sıralanan pozisyonlarda çalıştıkları görülmüştür:  Makine-İmalat Mühendisi, Makine-İmalat Yöneticisi, İmalat Müdürü,  Tasarım Müdürü,  Mekanik Tasarım Mühendisi,  Kalıphane Yöneticisi, CAD -CAM Müdürü, Otomasyon Sektöründe Sistem Tasarımcısı, Ar-Ge Yöneticisi.

Nihayetinde, bir İmalat Mühendisi imalat yapan her alanda görev alabilir. İmalat Mühendislerinin potansiyel çalışma alanları arasında başta otomotiv, uçak, beyaz eşya, elektronik malzeme, plastik ve demir-çelik olmak üzere, bünyesinde imalat gerçekleşen daha birçok sektörü saymak mümkündür. Görev alabilecekleri sektörlerin bu denli geniş olması ve imalat süreçleri hakkındaki geniş bilgileri imalat mühendislerine, tasarımdan son ürüne kadar uzanan geniş bir alanda, çok çeşitli iş olanaklarının önünü açmaktadır. İmalat Mühendisleri daha iyi tasarım, imalat ve montaj yöntemleri, kalite kontrol prosesleri, otomasyon sistemleri ve imalat prosesleri geliştirerek üretkenliği arttırıp Türkiye'nin üretim rekabetini arttırmada önemli roller üstlenebileceklerdir. Ayrıca, İmalat biliminde lisansüstü eğitim alarak ilgili alanda ülkemiz üniversite eğitimine ve sanayisine katkıda bulunabilir.

Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/

İLETİŞİM

Adres:
KINIKLI MAH. ÜNİVERSİTE CAD. DENİZLİ PAMUKKALE ATATÜRK MESLEKİ VE ANADOLU LİSESİ SİTESİ DENİZLİ PAMUKKALE ATATÜRK MESLEKİ VE ANADOLU LİSESİ NO: 30 PAMUKKALE / DENİZLİ


Telefon
(258) 212 9701


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın