Makine-resim çizgen, genel makine konstrüksiyon ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip, bir makine konstrüksiyona göre bir makineyi yapabilecek bilgi ve beceride, işçi ile mühendis arasındaki boşluğu dolduracak teknik elemanların yetiştirilmesi amacıyla eğitim yapar. Makine-resim-konstrüksiyon teknikerleri kamu kesimde, Sümerbank, Karayolları ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüklerinde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu vb. Kurumların fabrikalarında ve belediyelerde görev alabilmektedir.
Programın Amacı: Makine-resim-konstrüksiyon programı, iyi derecede teknik resim çizen; genel makine konstrüksiyonu ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip; bir makine konstrüksiyonunu hazırlayan, hazırlanmış bir konstrüksiyona göre bir makineyi yapabilecek bilgi ve beceride; işçi ile mühendis arasındaki boşluğu dolduracak teknik elemanların yetiştirilmesi amacı ile eğitim yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine-resim-konstrüksiyon programında genel matematik, teknik ilimler (statik, dinamik), mukavemet ve makine elemanları, malzeme bilgisi, üretim teknolojisi ve teknik resim gibi temel derslerin yanı sıra konstrüksiyon, makine-resim-konstrüksiyon, üretim teknolojisi, kalite kontrol, proje tekniği gibi dersler okutulur.
Gereken Nitelikler: Makine-resim-konstrüksiyon programında öğrenim görmek isteyenler, öncelikle makineye ve makine tasarımına ilgi duymalı, kendilerini matematik, fizik, resim alanlarında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca, bu kişiler gözlemleri güçlü, uzay ilişkileri yeteneğine sahip düzgün şekil çizebilen, yaratıcı, araştırıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu ve geçimli olmalıdırlar.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Makine-resim-konstrüksiyon programından mezun olanlara "Makine-Resim Konstrüksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Makine-resim-konstrüksiyon teknikerleri kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde formen atölye şefi, ustabaşı vb. pozisyonlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar. Makine-resim-konstrüksiyon teknikeri, çizim tekniklerini iyi bildiği için teknik ressamın, tasarım ve mühendislik konularında bilgi sahibi olduğu için de mühendisin dilinden anlayan bir ara elemandır.
Çalışma Alanları: Makine-resim-konstrüksiyon teknikerleri kamu kesiminde, Sümerbank, Karayolları ile Devlet Demiryolları Genel Müdürlüklerinde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu vb. kurumların fabrikalarında, belediyelerde görev alabilmektedir.
Bu programdan dikey geçiş yapılabilecek lisans programları;
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
İmalat Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Makine ve İmalat Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Malzeme Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/