Programdan mezun olan öğrenciler Gemi Makinaları Işletme Teknikeri ünvanına sahip olurlar. Gemi Makinaları Işletme Programı mezunları gemilerde, elektrik üretim sistemleri, kazan sistemleri, itici güç sistemleri ve bu sistemlerin operasyonları, bakım, tutum ve onarımlarıyla sorumludurlar. Gemi Makine Zabiti olarakta ünvana sahiptirler. 750 KW - 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir. Gemi makineleri işletme programından mezun olan öğrenciler ayrıca, gemilerde bulunan atık su sistemleri, yakıt transfer sistemleri, aydınlatma sistemleri, havalandırma ve tatlı su sistemlerinin, düzenli olarak çalışmasından ve bakım-tutumundan da sorumludurlar. Dünya ticari ve askeri deniz filolarındaki gemiler, hiçbir şekilde, gemi makineleri işletme mühendisleri ve teknikerleri olmadan yürütülemez
Gemi Makineleri Işletme Programı 2 yıllık lisans eğitimini takiben mezunlar Gemi Makineleri Işletme Teknikeri Önlisans Diplomalarını alırlar. Mezunlar gemi makineleri, içten yanmalı makineler, türbinler, güç ve yük aktarma ve kumanda sistemleri, basınçlı kaplar, ısıtma havalandırma iklimlendirme, kazanlar, kompresörler, arıtma ve ayrıştırma sistemleri, akışkan depolama ve aktarma sistemleri ve kumanda kontrol sistemleri tasarım, projelendirme, projelerin uygulanması ve denetim işlerini yaparlar.
GÖREVLERI
-Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret eder.
-Geminin seyri esnasında makine dairesinde nöbet tutar.
-Herhangi bir aksaklık tespit ettiğinde başmühendise haber verir.
-Her 2 saatte bir yaptığı peryodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt eder.
- Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar.
-Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır.
-Makine arızalarının tespitini yapar, başmakiniste bilgi verir.
- Başmakinistin talimatı doğrultusunda hareket eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Enjektör Test Cihazları
-Ölçüaletleri(Kumpas,Kompresör,Mikrometre),
-Oksijen ve KaynakTakımları,
-Torna Tezgahı,
-Anahtar Takımları.
MESLEĞIN GEREKTIRDIĞI ÖZELLIKLER
-Gemide,kapalıortamdauzunsüreçalışmaktanhoşlanan,
-Fiziğeözellikledemekanikkonularailgili,
-Ekipçalışmasınayatkın,
-Deniztutmasırahatsızlığıolmayan,
- Bedence güçlü, el-göz koordinasyonuna sahip, işitme sorunu olmayan, sesleri ayırt edebilen,
-SeyatıveKeşfiSeven
- Duygusal olarak güçlü Ailesinden ve Sevdiklerinde uzakta kalmakta zorlanmayan.
- Sorumluluk duygusuna sahip, dikkatli, sabırlı, sakin kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Gemi makineleri teknikerleri gemilerin makine dairesi, pompa dairesi, dümen dairesi gibi bölümlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı genellikle gürültülü, yağlı ve kirlidir. Çalışırken kaptan, baş makinist, yağcı ,silici gibi gemi personeli ile iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI
Gemi makineleri teknikerlerinin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir.
Yapılan araştırmalarda meslek elemanlarının Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulabildikleri görülmüştür. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.
Araştırmalar, dünya deniz ticaret filolarında halen yaklaşık 500 bin zabitin çalıştığını, bununla birlikte zabit açığının %2-%5 seviyesinde, yani 10000 ile 25000 arasında olduğunu göstermektedir.
Gemi Makineleri Işletme Programından mezun olacak öğrencilerimiz de 6 ay açık deniz staj yapmak ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmak kaydıyla "Makine Zabiti" olarak çalışabileceklerdir. Ingilizce ve diğer yabancı dilleri bilmeleri mezunların çalıştığı yerde daha üst kademelere getirilmelerine ve maaşlarının artırılmasına sebep olmaktadır.
Bu programdan dikey geçiş yapılabilecek lisans programları;
Gemi inşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
Gemi Makineleri işletme Mühendisliği
Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/