Bu programda, binalarda atık su, temiz su, yangın tesisatı ve doğal gaz tesisatlarını kuran ve bu tesisatların arıza ve bakımını üstlenen, yenilenebilir enerji sistemlerinin temellerini bilen ve ileri teknoloji cihazlarını kullanma ve kontrol etme yeteneğine sahip öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır?
Yapı Tesisat Teknolojisi önlisans programından mezun olan öğrenciler, Yapı Tesisat Teknikeri unvanı alırlar. Mezun öğrenciler inşaat sektöründe yapı tesisat grubunda proje ve taahhüt aşamalarında çalışabilmektedirler.
İş Olanakları
Doğal gazın ülkemizin pek çok bölümünde gerek konut, gerek sanayi alanında kullanımının yaygınlaşması ile tesisat teknikerlerine oldukça geniş bir iş sahası doğmuştur. Buna paralel olarak, merkezi ve yerel ısıtma sistemlerinin kurulum, bakım onarım alanlarında görev yapabilmektedirler. Ayrıca bölüm öğrencileri, ülkemizde gelişmekte olan yenilenebilir enerji sektörü içinde yetişmiş eleman konumundadır.
Dersleri
Programdan mezun olan öğrenciler, 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları ( Sıhhi Tesisat, Isıtma Sistemleri, Doğal Gaz Tesisatı, Güneş Enerjisi, Termodinamik, Yenilenebilir Enerji Uygulamaları gibi) derslerde Tesisat Teknolojisinin uygulandığı farklı alanlarla ilgili bilgi ve becerilerle donatılırlar.
Maaşları Ne Kadar?
Yapı Tesisat Teknolojisi Mezunları herhangi bir devlet kurumuna atanabilirse, devlet memuru statüsünde maaş alır. Yapı Tesisat Teknolojisi mezunları için ise bu maaş 2015 yılı için 2200-2400 lira civarında olur. Özel sektörde çalışan Yapı Tesisat Teknolojisi mezunları ise farklı maaşlar alabilmektedir.
Bu programdan dikey geçiş yapılabilecek lisans programları;
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Nükleer Enerji Mühendisliği
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/