TEKSTİL TASARIMI BÖLÜMÜ

03.04.2017 380

Programın amaçları ve avantajları

Amaç : Tekstil sektörüne "Tekstil Tasarım ve Üretimcisi" (dokuma, örme, baskı ve geleneksel yüzey tasarımcısı ve üretimcisi) yetiştirmek. Bu eğitim hedefine ulaşırken tarihi dokuyu korumak, dünyadaki gelişmelere uyum sağlamak ve ilgili sektör gelişmelerine uyum sağlayarak işbirlikçi çalışma prensiplerini yerleştirmek.

Avantajlar : Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu markalaşmayı tekstil sektöründe yaratacak, tasarım ilke ve yöntemlerini bilen, geleneksel ve çağdaş öğretiyle ve teknolojik imkânlarla donatılmış, özgün tasarım yapabilen tekstil tasarımcısı yetiştirilecektir. Bu öğretim programında %25 oranında seçmeli dersler ile dokuma yüzey tasarımı, örme yüzey tasarımı, baskı yüzey tasarımı ve geleneksel tekstil tasarımında uzmanlaşma sağlanacaktır.

Programın teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri

Tekstil Tasarımı ve Üretimi Bölümü altında açılacak olan bu programla Dokuma, Örme, Baskı ve Geleneksel Tekstil Tasarımcılarının kültürel bilgi birikimi, teknolojik alt yapı ve çağdaş sanat anlayışıyla yetiştirilmesi sağlanacaktır. Bu programda yetiştirilecek Tekstil Tasarımı öğrencilerinin yurtdışı öğretim kurumlarında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim alabilmesi için ders adları ve içerikleri akredite edilecektir. Bu sayede geleneksel altyapı üzerine verilen çağdaş teknolojik eğitimle donatılmış öğrencinin özlediği modern mesleki vizyona sahip olabilmesi de sağlanacaktır. Kurumlar arası çalıştaylar, teknik ve inceleme gezileri ile hem öğrencinin hem de akademik kadronun gelişmesi ve sektördeki güncel gelişmeleri takip etmesi mümkün olacaktır. Bu programda Sektör deneyimi çok önemsenmiş ve

 

böylece mezun olacak öğrencinin sektörde kendini göstermesi ve piyasada kabul görmesi sağlanacaktır.

Programla ilgili yurtiçi ve yurtdışı örnekler

Yurt dışında Tekstil Tasarımı üzerine eğitim veren üniversiteler araştırılmış, akreditasyon açısından denkliğin sağlanabilmesi için çeşitli üniversitelerde yer aldığı görülmüştür. Örneğin; Syracuse Üniversitesi'nde "Bachelor of Fine Arts in Fiber and Textile", Moore College of Art and Design, "Bachelor in Fiber, Textile and Weaving Arts", he Australian National Üniversitesi School of Art Gallery'de  "Textiles", NSCAD University - a leading North American visual arts university'de "Bachelor of Fine Arts, Major in Textiles"; RMIT University'de "Textile Design – Bachelor of Arts", London Metropolitan University, "Textile Design" School of Design at the University of Leeds, "Textile Design", University of the arts London, Chelsea College of Art and Design. "Textile Design" London Art School, UK Design Colleges, "Textile Design", Greater london: under graduate "Textile Design degrees", programs,  İn Greater london. University of  Southampton, "Textile Design and Conservation" University College Falmouth, "Textile Design BA", vb. programları  dokuma ve baskı ve örme yüzey tasarımı içerikli olup  önerilen  tekstil tasarım ve Üretim programıyla uyumludur. 

Adı geçen programların tamamı lisans düzeyindedir. İncelenen yurtdışı üniversitelerdeki programlarda ders çeşitliliği azdır. Önerilen Tekstil Tasarımı ve Üretimi programında ise Türk tekstil sanatlarının zenginliğinden hareketle yüksek düzeyde Türk ve dünya Tekstil kültürünü günümüz teknolojisiyle birleştiren zengin içerikli dersler yer almaktadır. Ayrıca  El Sanatları ve geleneksel tekstil programları ile yakın benzerliği olan QS Top Grad School Schools Helsinki Education and Research Area'da "Textile Art and Design", "Fine Arts"; Institut Teknologi Bandung'da "Textile Craft";gibi  bölümler olarak yer almaktadır.

Özellikle Avrupa'da bulunan bu yurtdışı programlar  Erasmus değişim  programlarında yardımcı olacaktır.

Yurtiçi Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Işık Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesinde  Moda ve Tekstil Tasarımı, şeklinde tek lisans program olarak eğitim verilmektedir. Ancak uzmanlık yeterliliğinin yüksek olması bakımından birçok yurtdışı üniversitede ayrı lisans programları olarak yer aldığı görülmektedir. Yurt dışı üniversitelerdeki Tekstil Tasarımı programları incelenerek, Fakültenin mevcut kültürel yapı akademik ve fiziksel donanım, sektörün beklentilerine cevap verecek bir öğretim programı hazırlanmıştır.

Programdan mezun olacakların istihdam alanları

Programdan mezun olanların "TEKSTİL TASARIMCISI" ünvanı alacaklardır.  Eğitim formasyonu alabildikleri takdirde "TEKSTİL TASARIM ÖĞRETMENİ"  ünvanı da alabileceklerdir.

Programda eğitim gören öğrenciler :

1. Tekstil İşletmelerinin Dokuma, Örme, Baskı ve Desen Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde,

2. Geleneksel Dokuma, Örme, Baskı ve Desen alanlarında Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşlarda tasarımcı, danışman

 

3. Öğretmenlik formasyonu konusunda tezsiz yüksek lisans yaparak ilgili Mesleki Teknik Orta Öğretim Kurumlarında Tekstil Tasarımı, Örme, Dokuma, Baskı vb. bölümlerde öğretmen olarak görev alabilirler.

Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/

İLETİŞİM

Adres:
KINIKLI MAH. ÜNİVERSİTE CAD. DENİZLİ PAMUKKALE ATATÜRK MESLEKİ VE ANADOLU LİSESİ SİTESİ DENİZLİ PAMUKKALE ATATÜRK MESLEKİ VE ANADOLU LİSESİ NO: 30 PAMUKKALE / DENİZLİ


Telefon
(258) 212 9701


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın