Programın Amacı
Otomotiv endüstrisi, ülkemizde, lider sektörlerden biri konumuna gelmiştir. Günümüzde, binek otomobillerin yanı sıra otobüs ve kamyon üretimi de yapılan ülkemizde, ihracatın önemli bir kısmı bu ürünlerle gerçekleştirilmektedir. Dünyanın önde gelen otomotiv üreticileri Türkiye yi geleceğin otomotiv üretim merkezi olarak görmekte, yatırımlarını gün geçtikçe artırmaktadırlar. Ülkemizde bu sektörün gereksinimlerini karşılayacak lisans seviyesinde mühendisleri yetiştiren bir eğitim kurumu yoktur. Sektörün teknik eleman ihtiyacı makine, elektrik, elektronik vb. mühendislerden karşılanmakta, ancak, bu mühendislerin eğitimi ve sektöre uyum sağlamaları zaman almaktadır. Hacettepe Üniversitesi, otomotiv sektörünün yetişmiş teknik eleman ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, ülkemiz için yeni bir program başlatmıştır. Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yer alacak Otomotiv Programı nda, öğrenciler uygulama ağırlıklı olarak eğitileceklerdir. Bu programdan mezun olduğu gün sektörde çalışmaya başlayabilecek mühendislerin yetişmesi amaçlanmıştır.
Gereken Nitelikler
Öğrenciler hem Almanca hem de İngilizce hazırlık sınıflarını tamamladıktan veya muafiyet sınavlarını geçtikten sonra bölümde eğitim-öğretime başlayacaklardır. Eğitim dili İngilizcedir ve tüm mezunlar Almanca da öğrenmiş olacaklardır.
Mezunların Kazandıkları Diploma ve Unvan
Programdan mezun olanlar Makine (Otomotiv) Mühendisi unvanı alacaklardır.
Mezunların Çalışma Alanları
Programdan mezun olan Makine (Otomotiv) Mühendisleri, ülkemizde var olan ve sayılarının gün geçtikçe artacağı düşünülen otomotiv fabrikalarında kolaylıkla iş bulabileceklerdir. Otomotiv ile birlikte makine mühendisliği temel eğitimi de alan mezunlar otomotiv yan sanayii için de aranan niteliklere sahip teknik elemanlar olacak ve bu sektörde de istihdam edileceklerdir.
Meslek Elemanlarının Yaptıkları Belli Başlı İşler
Ders programı incelendiğinde anlaşılacağı üzere mezunların; modelleme, mekanik ve elektrik tasarımdan uygulamaya kadar oldukça geniş bir yelpazede çalışma olanağı olacaktır.
Çalışma Ortamı ve Koşullar
Çalışma ortamı; fabrika, atölyeler, tasarım büroları, servis istasyonları vb. dir. Türkiye ve yurtdışında aranan elemanlar yetiştirileceği için kazancın oldukça tatminkar olacağı öngörülmektedir.
İş Bulma Olanakları
Bu bölümün Türkiye de tek ve ilk oluşu ve endüstrinin ihtiyaçları nedeniyle, mezunlar için iş bulma sorununun olmayacağı öngörülmektedir.
Mesleğin Geleceği
Ülkemizde son yıllarda ihracat kalemleri içindeki otomotiv sektör ağırlığı hızla artmış ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya başlamıştır. Bu ilginin kökenlerinde, Türkiye nin Avrupa ya yakın olması, ucuz işgücü temin edebilmesi ve otomotiv sanayisini destekleyecek gelişmiş bir yan sanayisine sahip olmasının etkili olduğu görülmektedir. Bu sektörde sürdürülebilir bir büyüme ancak yüksek kalitede iş gücü ile mümkün olacaktır. Bu ise yetişmiş eleman temini ve çalışma disiplini/ahlakı edinmiş insan gücü ile mümkündür. Bugünkü durumda ülkemizde eleman yetiştirme sürecini, şirketler kendi içlerinde düzenledikleri kısa süreli eğitim programları ve yurtdışı görev başı eğitimi şeklindeki görevlendirmeler ile karşılayabilmektedirler. Bu nedenlerle mesleğin geleceği son derece umut vaat eder niteliktedir
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/