Programın Amacı
Otobüs Kaptanlığı programının amacı, otobüsle ülke içinde ve dışında seyahat edecek insanları, istedikleri yere rahat ve güvenli bir şekilde götürecek elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Otobüs Kaptanlığı programında, fizik, matematik bilgisi, otobüslerde teknik sistemler, sürücülük teknikeri, araç ve yol güvenliği, sürüş psikolojisi gibi dersler yanında Almanca ve İngilizce dersleri de okutulur.
Gereken Nitelikler
Otobüs Kaptanlığı programında okumak isteyenlerin bedence güçlü ve dayanıklı, görme ve işitme duyuları sağlam, belli bir anda bir çok uyarıcıyı algılayabilen ve uyarıcılara ani tepki verebilen, soğukkanlı ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Otobüs Kaptanlığı programını bitirenlere "Meslek Elemanı" unvanı verilir. Mezunlar "Otobüs Şoförü" veya "Kaptan " unvanı ile görev yapmaktadırlar. Otobüs şoförü otobüsünün bakımını yaptırır, sefere çıkmadan önce şirketten yolcu listesini alır, yolcuların yerlerini alıp almadıklarını kontrol eder, otobüsü trafik kurallarına uyarak sürer, belirli yerlerde yolcuların ve eşyalarının indirilmesini sağlar. Ayrıca, otobüste çalışan diğer kişilerin çalışmalarını denetler, aralarında eşgüdümü sağlar, gerektiğinde ilk yardım hizmeti verir.
Çalışma Alanları
Otobüs şoförlüğü programını bitirenler yurt-içi veya yurt-dışı sefer düzenleyen otobüs işletmelerinde veya tur işletmelerinde görev alabilirler.
Bu programdan dikey geçiş yapılabilecek lisans programları;
Seyahat İşletmeciliği
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
Turizm İşletmeciliği
Kaynak: https://www.iskur.gov.tr/